Geplaatst op Geef een reactie

Kurkstof

Wat is dat nou in de winkel, kurkstof en waarom heb ik het in de winkel?

Laat ik beginnen voor mij is kurkstof ideaal, het is net zo sterk als leer maar kan met de gewone naaimachine (en zelfs met de hand) genaaid worden. Kurkstof is een laagje kurk op stof. hierdoor is het ontzettend sterk en rafelt het niet.

Kurk oorsprong

Kurk is een restproduct van de kurkeik. Deze moet regelmatig (8-10 jaar) ontdaan worden van de overtollige kurk om gezond te blijven. Deze boom groeit van origine in Zuid-Europa en Nood-Africa. Vooral Portugal is er bekend om. Het restproduct (de kurk) werd vroeger veelal weggegooid, uiteindelijk kwam men erachter dat het ideaal was om flessen mee af te dichten. In de jaren 70 van de vorige eeuw werd kurk voor meer doeleinden gebruikt. Kurken vloeren (kurk op hout)en prikborden zijn hier goede voorbeelden van maar ook kurkbehang (kurk op papier) was toen in de handel. Deze manier van kurk toepassen is later uitgebreid naar kurkstof (kurk op stof). Eerst vrij dik 4-5 mm tot 1 cm dik, tegenwoordig ook wel kurkleer genoemd en later ook heel dun 0,5-1 mm wat kurkstof is.

verwerking kurkstof

Ik ben zelf begonnen met tassen te maken van kurkstof, snel gevolgd door portemonnees, etuis en toilettasjes. Zelfs oorbellen ermee gemaakt gezien kurkstof ook gemakkelijk te bewerken is met een stans of plotter. Ook jasjes en zelfs jurken kunnen gemaakt worden van kurkstof.

Geplaatst op Geef een reactie

Vintage naaimachine

Wat is er nou leuker dan te naaien met een naaimachine uit de jaren 40-50 van de vorige eeuw. Veel van deze naaimachines kunnen alleen recht stikken en met de juiste onderhoud kunnen ze nog jaren mee. Natuurlijk kun je deze elektrische naaimachines op veel plaatsen tegen komen, maar dan weet je vaak niet of ze zijn nagekeken, of ze het Ć¼berhaupt doen. De naaimachines die hier aangeboden worden hebben de volgende voordelen:

-volledig nagekeken

-olie en smering vervangen

-minimaal 2 uur op genaaid

Geplaatst op Geef een reactie

Weer online

Na enkele maanden rust en andere prioriteiten eindelijk weer online. Alles wat we aanbieden zal in beperkte oplage zijn. We hebben besloten het op dit moment niet zakelijk aan te bieden maar als hobby, juist om iedereen tegemoet te komen die ons gemist hebben. Maar let wel op uitverkocht is uitverkocht. We maken niet meer op bestelling en geen grote hoeveelheden. Voor ons moet het ook hobby blijven en plezier brengen om te maken. Kijk rustig rond in de winkel, let wel op wegens enkele verhuizingen dit jaar is er een gewijzigd afhaaladres voor degene die willen afhalen in Enschede.