Planten

In april 2023 ben ik begonnen met het kweken van verschillende vaste planten. Dit kan op verschillende manieren, te weten zaaien, stekken en delen. Aangezien ik afgelopen jaar al kleine pollen van de Pennisetum alopecuroides of in het Nederlands de lampepoetsersgras in de tuin had gezet was dit de ideale plant om dit te laten zien.

verhoogd bed met meerdere planten van de lampepoetsersplant

Van al deze planten heb ik er voor nu maar een uitgehaald….

Een pol van de lampepoetsersplant
Zoveel mogelijk onkruiden en grond verwijderd

Na alle onkruiden, blaadjes en takjes verwijderd te hebben heb ik ook de wortels wat meer ruimte gegeven door zoveel mogelijk grond rondom de wortels te verwijderen. Hierdoor is goed te zien welke delen van de plant als kleine pollen weer opnieuw kunnen worden gebruikt. Aangezien ik zelf deze erg klein maak om verder te kweken in P9 potjes (de kleine 9 cm potjes die bekend zijn uit het tuincentrum) kon ik wel 24 nieuwe plantjes maken uit dit polletje. Om zelf ook op deze manier te werken is het ook mogelijk om dit in 3 of 5 delen te scheuren (zo wordt het delen in vaktermen aangegeven) en deze gelijk weer terug te zetten in de tuin. Wel zou ik dan meer grond bij de wortels laten om de overgang zo gemakkelijk mogelijk te maken voor je nieuwe planten.

Wel 24 kleine plantjes gekregen
Nog even goed laten wortelen en groeien en dan mogen ze weer weg

Nu heb ik 24 planten van 1 gemaakt. Nog een paar weken in de koude kas, dan lekker naar buiten en daarna zijn ze klaar om weg te gaan naar de volgende tuinliefhebber.

Ik heb bewust maar een plant hiervoor gebruikt en kan met de andere planten die in de eerste foto staan dus nog jaren vooruit. Mijn tuin is relatief klein en alle planten die ik kweek moet ik toch ergens kwijt kunnen ook al zijn de potjes erg klein (deze 24 potjes kosten me qua ruimte ongeveer 40 x 60 cm) en vooral omdat ik veel meer soorten wil kweken zal ik me beperken tot maar enkele per soort. Dit om voor een leuk prijsje deze hobby in leven te houden en iedereen een sortiment van verschillende planten te kunnen bieden.