Tuinaanleg

Ontwerpfase

De aanleg van een tuin is een vak apart. Als eerste moet er een ontwerp komen waarbij rekening gehouden wordt met de mogelijkheden van uw perceel, de ligging, en als meest belangrijke uw wensen van een tuin.

Grondbewerking

Natuurlijk als het ontwerp vaststaat is de belangrijkste fase de grondbewerking. Bedenk waar de bestrating moet liggen een stevige ondergrond nodig heeft en waar planten komen mag er geen storende laag zitten en moet de grond los genoeg zijn met voldoende voedingsstoffen. Daarnaast worden ook alle hoogtes van de ondergrond op ongeveer de juiste diepte aangelegd (aanvoeren of afvoeren van grond/zand/bestratingen). Ook wordt er gekeken of er nog extra voeding voor de grond nodig is voor het beplantingsplan.

Bestraten

Het is niet gek dat er specifieke bestratingsbedrijven bestaan, er is zoveel mogelijk met bestratingen en elke mogelijkheid heeft weer verschillende opties. Over het algemeen wordt de ondergrond op de juiste diepte verdicht en dan wordt de bestrating gelegd. Dit kan ook afhankelijk van de bestrating in cement zijn of juist gestapeld (denk aan een verhoogde border).

Elementen

Elementen toevoegen in de tuin wordt vaak gelijk gedaan of net na het bestraten, een stapelmuur wordt vaak door de stratenmakers gedaan en eventuele steunpoten voor tuinhuisjes, pergola’s of prieeltjes worden ook gelijk meegenomen.

Beplanting

Pas de allerlaatste komt de beplanting van de tuin aan de beurt. Nu hoor ik u denken daar gaat het juist toch om. Maar nee, de beplanting in de tuin zorgt voor de juiste sfeer in de tuin die u wilt. Vergelijk het als de accessoires in de woonkamer, eerst de vloeren en de muren, dan de grote meubels en daarna pas de aankleding. Alle voorbereiding komt hierna samen, de grond is goed bewerkt voor de planten, uw tuin wordt een geheel door de planten en de lijnen worden nog meer zichtbaar door de beplanting.